Aktivno doba. Tako je bivši CEO Sun Microsystems-a Scott McNeally opisao življenje u vremenu u kojem postoji cloud sistem koji ljudima pruža mnogo prednosti. “Mi vjerujemo da smo se pomakli iz Ledenog doba, Željeznog doba, Industrijskog doba te Digitalnog doba u aktivno doba”, rekao je McNeally. “Odeš na internet i radiš što želiš. Šalješ poruke, slikaš slike, objavljuješ, vodiš blog, vršiš transakcije, učiš na daljinu. Ne gledaš samo sadržaj nego i aktivno sudjeluješ u stvaranju istog.”

Zahvaljujući porastu cloud sistemnog rješenja za digitalno oglašavanje, sada možete dodati i “uvrštavanje digitalnih znakova i informacija” na McNeallov popis stvari koje vam pruža cloud sistem. Ali trebate li? Možete li se osloniti na cloud da pohrani sve vaše poruke i podatke? Možete li dopustiti nekome da čuva sve vaše informacije? Možete li se osloniti na informacije kojima se može pristupiti putem svakog standardnog web pretraživača?

Razjasnimo prvo nekoliko stvari prije no što uronimo u pogodnosti koje donosi korištenje cloud rješenja za digitalno oglašavanje te korištenje on-site rješenja za digitalno oglašavanje.

Kada koristite cloud rješenje za digitalno oglašavanje to znači da se oslanjate na softver web baziranog riješenja da prenosi poruke i informacije na vaše ekrane. Ovaj softver se uglavnom nalazi u eksternom serveru a serverom se može lako rukovoditi preko interneta. Uglavnom je neka druga kompanija zadužena za održavanje i nadgledanje eksternog servera što čini IT tim suvišnim.

Cloud rješenje može biti pogodno ukoliko želite da kontrolišete vaš sadržaj koji se nalazi na različitim lokacijama u gradu ili državi sa samo jedne glavne lokacije. Iako možete kontrolisati sadržaj pomoću on-site rješenja, brzo ćete uvidjeti kako je to mnogo lakše raditi dok koristite cloud rješenje.

On-premise rješenje za digitalno oglašavanje je smješteno/hosted na on-site serveru. Ovaj server šalje poruke i informacije direktno na vaše ekrane. Ovakva vrsta rješenja podrazumijeva da imate dostupan IT tim za održavanje servera.

Međutim, postoji još jedna ključna razlika između ova dva rješenja koju morate imati na umu a to je: troškovi.

Kada koristite on-site rješenje za digitalno oglašavanje to znači da ga plaćate unaprijed i da su troškovi minimalni ili uopšte ne postoje. Dok sa cloud rješenjem, početni troškovi su niži a na kraju vam ostaju samo osnovni troškovi. Odluka može biti donešena i prije no što još dublje uronite u razlike između ova dva rješenja. Da li želite ostvariti kratkoročni kapital ili uložiti i održavati samo osnovne troškove?

Nakon što se odlučite za rješenje koje ima najviše finansijskih pogodnosti, dalje vam preporučujemo kako da odredite koje rješenje posjeduje karakteristike koje želite.

Kako bismo vam pomogli u donošenju odluke, u nastavku vam donosimo sličnosti i razlike između dva spomenuta rješenja:

Cloud rješenje za digitalno oglašavanje

 • Lako za korištenje i održavanje
 • Manji početni troškovi
 • Svi podaci su smješteni u cloud (što znači da ne morate kupovati ili rukovoditi serverom on-site)
 • Nadogradnja softvera je često uključena bez vašeg zahtjeva
 • Minimalna IT podrška je potrebna
 • Potreban je internet za prikazivanje sadržaja
 • Podržava neograničen broj ekrana i displeja
 • Podesivost

On-site rješenje za digitalno oglašavanje

 • Veći početni troškovi i minimalni daljnji
 • Podaci su smješteni na serveru (što znači da morate kupiti ili izgraditi sever)
 • Sami kontrolite kad (i ako) želite nadogradnju softvera
 • Potrebna je IT podrška
 • Podržava neograničen broj displeja
 • Podesivost
 • Zahtijeva pristup sigurnoj mreži i internet konekciji

Cloud rješenje može biti od koristi za vas ukoliko tražite nešto što je lako za održavanje uz minimalne troškove. On-site rješenje vam može biti od koristi ako želite da platite unaprijed i imate više kontrole o svemu. “Cloud rješenje i on-site rješenje za digitalno oglašavanje rade istu stvar. Nema razlike u funkcionalnosti i svojstvima”, rekao je Steve Freeman senior account menadžer kompanije Janus Displays. “Razmotrite obje opcije i odlučite se za ono što vam najviše odgovara”.