Možete li se sjetiti kako smo provodili vrijeme u čekaonicama prije dolaska tehnologije? Na šta smo ga trošili? Srećom, danas ga možemo provesti na telefonu ili tabletu, kako većina ljudi zapravo i radi. Ali šta ako bi postojala nova vrsta tehnologije koja će vrijeme provedeno u čekanju učiniti malo manje dosadnim?
Ona već postoji i njeno ime je digital signage. Umjesto TV-a na kojem se prikazuju lokalne vijesti, zašto ne biste u vašoj čekaonici prikazivali dinamičan i interaktivan sadržaj u kojem će vaše mušterije da uživaju. Vrlo lako možete kreirati vlastiti sadržaj prilagođen vašim korisnicima i onim čime se bavite, prikazujući ono što je relevantno i korisno. Možda se neće skratiti vrijeme čekanja, ali će se sigurno promijeniti percepcija čekanja – koliko dugo vaše mušterije misle da čekaju.
U nastavku možete pročitati kako četiri različite industrije mogu koristiti digital signage u čekaonici i bolje iskoristiti vrijeme koje mušterije provode u njoj.
1. Doktori: Informišite Vaše pacijente
Jednostavno i slikovito predstavite svoju ponudu i komunicirajte sa gledaocima u realnom vremenu.
Uz ViewPoint digital signage pokažite vijesti, tačno vrijeme, vremensku prognozu, Vašu web stranicu… Informacije mogu biti predstavljene u različitim formatima, te sa više izvora u isto vrijeme.
Jednostavno prijažite redoslijed čekanja, uz neophodne informacije i ostale detalje koji će se nalaziti na Vašim ekranima. Jasnom prezentacijom pravih informacija, klijenti će biti tolerantniji i vrijeme čekanja će se znatno smanjiti.

Čekanje kod doktora je neizbježno ali to ne znači da mora biti i beskorisno. Zašto ne iskoristiti priliku da informišete pacijente o zdravlju koristeći digital signage? Prikažite slike ili videe sa korisnim savjetima za održavanje zdravlja, informacije o uobičajenim zdravstvenim problemima ili najnovije vijesti i inovacije iz svijeta medicinske tehnologije. Osim što je korisno pacijentima, također vam daje i kredibilitet, autoritet i doimate se kao poznavatelj tehnologije.

Šta još možete prikazivati:

  • Upute za prijavu: gdje ići i koje dokumente spremiti
  • Predviđeno vrijeme čekanja
  • Registar osoblja i ustanove
  • Slike i mini biografije doktora
  • Opšte informacije o službi: specijalizacija, usluge koje se nude, radno vrijeme, brojevi telefona, tehničke stvari
  • Upute o korištenju web stranice
  • Podaci o osiguranju
  • RSS kanali sa novostima o zdravlju
  • Društveni kanali ustanove

Kao mnoge industrije, i zdravstvena postaje sve više i više digitalizovana posebno zbog pojave digitalnih zdravstvenih kartona i online portala za pacijente. Digitalno oglašavanje je jedan od načina da se nastavi ovaj trend i modernizuje čitav proces za pacijente istovremeno čineći da se čekanje čini kraćim nego što jeste.

2. Radno mjesto: predstavite posjetiocima vašu kompaniju

Dolazak posjetioca u vaš ured je izvanredna prilika da ostavite odličan prvi dojam i predstavite kompaniju u najboljem svjetlu. Ukoliko imate čekaonicu u kojoj posjetioci čekaju sastanke ili nešto drugo, iskoristite to vrijeme i prostor da ih informišete ko ste i šta radite koristeći se digital signage-om.

Pokažite razvoj i historiju kompanije (čak iako je tek nastala), mini biografije rukovodilaca, izložite najnovije projekte na kojima radite, izjave korisnika ili pozitivne priče u kojima ste sudjelovali. Ako je ono čime se vaša kompanija bavi pomalo nejasno, objasnite to jednostavnim rječnikom uz pomoć slika, videa ili animacija. Koristite se brojevima i postotcima, kao na primjer broj lokacija na kojima kompanija posluje, broj uposlenika, broj mušterija koje ste imali, broj prodajnih jedinica itd. – svaki potencijalni investitor koji dođe u posjetu će to cijeniti. I naravno, vodite računa o tome da sve bude brendirano sa vašim logom i u bojama kompanije.

Ne zaboravite iskoristiti i priliku da predstavite kulturu kompanije. Prikažite slike uposlenika u uredu i van njega, vaše ključne vrijednosti, misiju, viziju za budućnost, relevantne poruke, uticaj zajednice – bilo šta što će dati bolji uvid u način na koji vaša kompanija posluje. Oduševit ćete nove potencijalne uposlenike dok čekaju poziv za intervju i uvjeriti ih da je vaša kompanija pravi izbor za njih.

3. Banke: dijelite korisne finansijske savjete

Banke su još jedno mjesto gdje je čekanje neizbježno, ali baš kao i kod doktora ovo je idealna prilika da izgubljeno vrijeme pretvorite u kvalitetno. Ipak, vrijeme je novac. Finansije su osjetljiva i lična stvar, stoga će mušterije htjeti znati da ih prepuštaju u sigurne ruke. Iskoristite signage da ih uvjerite u to tako što ćete im pokazati svoje znanje o finansijama, pouzdane bankare i vrhunsku uslugu i to sve u udobnosti stolice dok čekaju svoj red.

Ponudite korisne savjete o štednji novca, ulaganju, rukovođenju sa dugovima i planiranju za budućnost. Reklamirajte usluge koje vaša banka nudi i bilo kakve specijalne pogodnosti koje su u toku kao npr. nagradni programi ili niža kamatna stopa. Predstavite bankare, njihovu kompetentnost i ono za šta su specijalizirani. Prikažite RSS kanal sa najnovijim novostima iz svijeta finansija. Izgradit ćete povjerenje sa vašim klijentima i osigurati se da nikad ne propuste dobru priliku za uštedu novca.

4. Saloni: izložite radove

Ako vaš salon ima čekaonicu, zašto ne iskoristiti prostor da malo inspirišete mušterije? Neki možda već znaju šta je ono što traže, ali spontanije i otvorenije mušterije će možda željeti da vide najnovije trendove kako bi sebi olakšali proces odlučivanja. Iskoristite digitalno oglašavanje da podstaknete maštu tako što ćete prikazati kataloge ili slike onoga što ste već radili za prijašnje mušterije. Na ovaj način ćete predstaviti vještine i talente svojih frizera i dati mušterijama do znanja da ste u toku sa najnovijim trendovima.

Prikazivanje društvenih kanala svog salona je još jedan efektan način da predstavite ono što radite. Pobrinite se da vaša naslovna strana sadrži „prije i poslije“ slike mušterija i njihove kose, i prikažite slike korisnika koji su označili ili spomenuli salon putem hashtaga. Osmislite sopstveni hashtag i recite mušterijama da ga koriste prilikom postavljanja slika. Na ovaj način ćete biti vidljivi na društvenim mrežama uz malo truda sa vaše strane.

Dok radite ovo, zašto ne bi ste uključili i spisak usluga koje nudite i cjenovnik, posebne pogodnosti, recenzije mušterija, isječke iz novina ili reklame za proizvode koje nudite. Vi ste razlog zašto vaše mušterije izgledaju dobro. Napravite i vašu čekaonicu jednako dobrom tako što ćete koristiti digital signage.

Zaključak

Digital signage ne samo da čini čekanje više ugodnim za vaše klijente nego i zaista pomaže vašem biznisu da se razvija istovremeno. Na ovaj način zapravo kvalitetno koristite vrijeme tako što uspostavljate kredibilitet kompanije i istovremeno informišete vaše mušterije o relevantnom sadržaju. Ko zna, možda će zapravo i spustiti telefone na nekoliko minuta i pogledati vaš sadržaj.

Započnite sa transformacijom vašeg sadržaja. Zakažite prezentaciju o radu našeg digital signage-a.