Mnogo diskusije se vodi o značenju termina pa čak i o tome da li je samo ime ispravno, ali nema dvojbe da se nalazi svuda oko nas. Više se ne možete voziti nekuda cestom, ući u restoran, otići na aerodrom pa čak i u školu a da ne naiđete na digital signage. Zbog toga što se nalazi svuda oko nas, naziv veže za sebe i različite vrste tehnologije koje se koriste na razne načine za različite digital signage svrhe.
Ovo je suhoparna definicija sa Wikipedije:

Digitalni znakovi koriste tehnologije kao što su LCD, LED i projektori/hologrami da bi prikazali sadržaj kao što su digitalne slike, videi, streaming mediji i informacije. Mogu se pronaći na javnim mjestima, u javnom prevozu, muzejima, stadionima, prodajnim mjestima, hotelima, restoranima, korporacijama itd. kako bi omogućili lakši pronalazak puta, marketing i vanjsko oglašavanje.

Da sumiramo, digital signage se sastoji od bilo koje veličine ekrana koji prikazuje bilo kakav vid sadržaja za bilo koju svrhu. Ovo je izuzetno širok opis i jedan od glavnih razloga zašto se prosječna osoba koja želi instalirati digital signage mreže može vrlo lako zbuniti.

Digital signage se koristi u raznim industrijama. Posebno ga koriste prodavači unutar trgovina ili u izlogu kako bi promovisali posebne ponude i proizvode. Međutim, škole, fakulteti, bolnice i biznisi diljem svijeta koriste signage kako bi pružili informacije za goste i posjetioce ili ih upoznali sa svojim radom i onim što nude.

Razlog zašto je digital signage toliko popularan je zato što komunicira sa publikom na puno efektivniji način nego što to radi statični signage. Slike koje se miču, vizualno primamljiva grafika i mogućnost da se brzo promijeni slika ili poruka na ekranu automatski omogućuje da svi signage ekrani izgledaju uzbudljivo, u toku i relevantno.

Digital signage mreže mogu biti podjednako kompleksne i jednostavne, upravljane sa jednim, dva, tri ili koliko god ekrana možete upravljati, dok zoning značajke omogućuju da pošaljete isti sadržaj na više ekrana odjednom ili na samo nekoliko njih.

Koji su dijelovi slagalice?

Postoji mnogo komponenti koje čine digital signage rješenje, ali one mogu biti podijeljene u nekoliko kategorija:

  • Hardver – fizička komponenta: ekrani, media plejeri (ukoliko je potrebno), mreže itd.  
  • Softver – sadržaj i/ili sistemi za upravljanje uređaja i playback softvera na media plejerima  
  • Povezivost – načini na koji se hardver povezuje sa sadržajem koji se prikazuje, bilo to putem Wi-Fi, žice ili mobilnih tehnologija  
  • Instalacija – kompletan instalacijski proces, od ideje do finalne instalacije
  • Sadržaj – kontinuirano stvaranje ili pretplata na najnoviji sadržaj koji mrežu čini relevantnom
  • Nabavka – kanali koje kupci koriste da kupe različite dijelove digital signage mreže

Ovo može biti jako zbunjujuć proces! Doći na ideju stvaranja digital signage mreže, da li zbog brendiranja, edukacije ili informacija je vrlo kompleksno i oduzima mnogo vremena. Na sreću, tu je ViewPoint koji vam može veoma jednostavno pomoći u implementaciji vašeg digital signage rješenja.